Bosch HBN539E5 multifunctional cu autocuratare catalitica, afisaj digital si culoare Inox

2
Bosch HBN539E5 multifunctional cu autocuratare catalitica, afisaj digital si culoare Inox
8.6 Total Score
 • Autocuratare catalitica
 • Clasa energetica A
 • Afisaj digital cu control al cuptorului
 • Gatire 3D
 • Incalzire rapida
 • Usa demontabila

Cuptorul electric incorporabil Bosch HBN539E5 are un raport pret/calitate foarte bun, fiind o optiune de luat in considerare pentru cine isi doreste un cuptor electric performant, dar care sa nu coste foarte mult.
Cele 9 functii de cuptor va permit sa pregatiti foarte multe tipuri de preparate, modul exact de folosire, in functie de tipul de aliment pe care urmeaza sa il gatiti, va este prezentat in manualul de utilizare al produsului, informatiile prezentate sunt sub forma:

 • Preparatul care urmeaza sa fie gatit;
 • Accesoriile necesare (tava sau gratar);
 • Nivelul pe care trebuie plasata tava sau gratarul;
 • Functia de cuptor care trebuie aleasa;
 • Temperatura care trebuie selectata pe buton;
 • Timpul necesar pentru coacere;

Cuptorul Bosch HBN539E5 are in dotare un afisaj electronic, cu ajutorul caruia puteti sa programati durata de functionare , la expirarea acestui timp are loc decuplarea automata a functiei de cuptor.
Afisajul are si functia de Ceas, si anume afiseaza ora curenta, aceasta functie trebuie setata dupa fiecare intrerupere cu energie electrica a cuptorului electric.

Functiile cuptorului Bosch HBN539E5

incalzire sus jos Bosch HBN539E5Incalzire Sus + Jos

Aceasta functie este cea traditionala, fiind recomandata a fi utilizata cand coaceti pe un singur nivel. In aceasta functie de cuptor, modelul Bosch HBN539E5 are rezultate foarte bune la gatit pizza sau prajituri, datorita faptului ca distribuirea caldurii in cuptor se face in mod uniform atat in partea superioara cat si in cea inferioara a cavitatii cuptorului.

convectie aer 3d Bosch HBN539E5

Convectie aer 3D

Cand gatiti pe mai multe niveluri aceasta este functia pe care trebuie sa o alegeti, deoarece ventilatorul situat in partea din spate asigura distribuirea uniforma a caldurii produse de elementul incalzitor circular.
Bosch recomanda a se utiliza aceasta functie cand gatiti pe doua niveluri produse, precum: pizza, foietaj, briose, sufleuri sau produse de patiserie.

functie pizza Bosch HBN539E5Pizza

Asa cum ii zice si denumirea, aceasta functie de cuptor a fost special conceputa pentru a prepara pizza, cu mentiunea ca in cazul in care preparati pizza congelata nu este obligatorie preincalzirea cuptorului.

incalzire jos Bosch HBN539E5Incalzire Jos

Ca si putere, aceasta functie de cuptor este una slaba, fiind recomandata pentru folosirea la terminarea procesului de coacere sau cand se doreste rumenirea preparatelor in partea inferioara.

grill cu convectie Bosch HBN539E5Grill cu convectie aer

Daca sunteti un fan al preparatelor din carne atunci aceasta functie este ideala pentru dumneavoastra, si anume de fiecare data cand pregatiti peste, carne de pasare, bucati mari de carne sau chiar mici folosind aceasta functie veti avea rezultate excelente la gatit.
In cadrul functiei „Grill cu convectie aer” modul de functionare al elementului incalzitor grill si al ventilatorului este alternativ, si anume cand unul este activ celalalt este inactiv si invers.

grill Bosch HBN539E5Grill suprafata mica

Cand cantitatea de carne pe care doriti sa o prajiti este mica, atunci pentru un consum de energie mai mic este recomandata aceasta functie, iar cand este activa, incalzeste doar partea din mijloc a elementului Grill.

grill suprafata mare Bosch HBN539E5Grill suprafata mare

Activarea acestei functii face ca elementul Grill sa emita caldura cu toata suprafata sa, nu numai cu jumate, asa cum e cazul in functia „Grill suprafata mica”.
Bosch recomanda functia „Grill suprafata mare” pentru prepararea unei cantitati mai mare de peste, fripturi, carnaciori sau si felii de paine.

decongelare Bosch HBN539E5Decongelare

Cand functia de Decongelare este pornita are loc activarea ventilatorului plasat pe panoul din spate al cavitatii cuptorului, miscandu-se aerul in jurul produsului congelat, ceea ce asigura o decongelare mult mai rapida, decat in mod natural.

incalzire rapida Bosch HBN539E5Incalzire rapida

Pentru a reduce timpul necesar incalzirii cuptorului a fost dezvoltata aceasta functie, care activeaza simultan mai multi elementi incalzitori, astfel incat temperatura in cuptor creste foarte repede.
Cand temperatura in cuptor a ajuns la valoarea presetata de dumneavoastra are loc stingerea becului indicator, iar in acel moment puteti sa introduceti in cuptor preparatul care urmeaza sa fie gatit, si sa comutati functia de cuptor pe pozitia dorita.

panou comanda Bosch HBN539E5

Selectorul de temperatura

 • Pozitie neutra
  Cand butonul este pozitionat in acest mod nu se produce alimentarea cu energie electrica a elementilor incalzitori. Pozitia neutra este marcata pe selector cu o linie verticala.
 • Temperatura in cuptor
  Temperatura in interiorul cuptorul la modelul Bosch HBN539E5 poate fi setata in intervalul: 50 °C – 270 °C.
 • Trepte grill
  In functie de cantitatea si tipul de carne pe care o prajiti aveti optiunea sa alegeti treapta de functionare, de exemplu: treapta 1 asigura o temperatura mai mica in cuptor, pe cand treapta 3 asigura o temperatura maxima in cuptor.

Accesoriile cuptorului Bosch HBN539E5

La achizitionarea produsului primiti mai multe accesorii, care va ajuta sa preparati multe tipuri de mancare. In manualul de utilizare apar indicatii pentru utilziarea fiecarui accesoriu, si anume cand se foloseste fiecare, precum si pe ce nivel se plaseaza.

 • Gratar din sarma
  Acesta este recomandat cand se prepara produse de carne la grill sau cand se utilizeaza diverse forme pentru prajituri. Pentru a evita depunerile de murdarie pe gratar, va sfatuim sa il spalati dupa fiecare utilizare cu apa calda si detergent de vase, daca cumva lasati murdaria sa se intareasca, atunci trebuie sa introduceti gratarul in apa calda pentru o spalare usoara.
 • Tava de copt emailata
  Aceasta este o tava putin adanca, fiind recomandata pentru a fi utilizata cand se prepara prajituri sau fursecuri.
 • Tava universala
  Se poate spune ca tava universala are dubla utilizare, si anume poate fi folosita pentru prepararea fripturilor, prajiturilor insiropate, produse congelate, dar si ca tava colectoare pentru grasimea care se scurge din carnea aflata la fript.
 • Gradene laterale cu niveluri
  Peretii laterali ai cuptorului contin fiecare cate o gradena, pe care se afla montate cele 4 niveluri pe care se plaseaza gratarul sau tava.
 • Suport telescopic
  Sunt utilizate pentru a usura accesul la produsele aflate la gatit. Ca si accesorii, sunt furnizate doar un pachet de suporturi telescopice.

Ce trebuie facut inainte de prima utilizare a cuptorului

 • Setare ora
  Cand conectati pentru prima data cuptorul, l primul pas pe care il recomandam sa il faceti este sa reglati ora afisata.
 • Curatare cuptor
  Deoarece in timpul procesului de fabricare are loc depunerea unei pelicule de ulei pe unele componente din cuptor este obligatoriu ca prima utilizare sa fie facuta cu cuptorul gol, in functia „Incalzire Sus + Jos”, timp de 60 minute si la o temperatura de 240 °C.
 • Curatare accesorii
  Pe langa curatarea cuptorului trebuie sa curatati si accesoriile acestuia, cu ajutorul unei lavete moi si apa calda, cu detergent de vase.

Cum se steteaza cuptorul ?

Daca nu ati mai utilizat niciodata un cuptor electric poate parea greu la început, dar va asiguram ca este un lucru simplu de facut, cu care va veti obisnui foarte repede.

 • Setati functia dorita
  Cu ajutorul selectorului de functii printr-o simpla rotire, se alege functia dorita.
 • Setati temperatura recomandata
  Aceasta se face foarte simplu, prin invartirea selectorului de temperatura, in jurul butoanelor se pot observa niste cifre care reprezinta temperatura in cuptor. De exemplu, daca doriti sa setati in cuptor o temperatura de 200 °C, atunci trebuie doar sa mutati selectorul de temperatura in dreptul valorii 200°C.
 • Setati durata de functionare
  Un avantaj mare al afisajului electronic este ca permite utilizatorului sa seteze durata de functionare a cuptorului, iar la expirarea timpului setat, sa decupleze functionarea cuptorului.

Sistemele de siguranta prezente la cuptorul Bosch HBN539E5

 • Protectie copii
  Cuptorul este dotat cu un sistem de siguranta, care permite blocarea usii și protejarea copiilor de a porni cuptorul și activarea unor functii.
  Pentru a activa sau dezactiva sistemul trebuie doar sa tineti apasat butonul simbolizat cu o cheita, pe o durata de 4 secunde.
 • Protectie la supraincalzire
  Daca temperatura in cuptor creste foarte mult, atunci acest sistem de protectie decupleaza alimentarea cu energie electrica a elementilor incalzitori, pana cand temperatura in cuptor revine la valori normale.
 • Ventilator de racire
  Chiar daca acesta nu este un element de siguranta propriu zis, ne place sa il incadram in aceasta categorie, deoarece asigura o racire a suprafetelor cuptorului, astfel incat copii pot sa atinga aceste suprafete fara a exista riscul de arsuri.

Curatarea cuptorului

 • Autocuratare catalitica
  Peretele din spate al cavitatii cuptorului este de tip catalitic, care se autocurata de fiecare data cand temperatura in cuptor depaseste temperatura de 200 °C, cu cat aceasta temperatura este mai mare cu atat este mai eficient procesul de autocuratare.
  Este foarte important ca acest strat de ceramica sa nu fie curatat manual, deoarece se distruge anulandu-se astfel functia de autocuratare.
  Daca mai ramane murdarie pe stratul catalitic atunci trebuie sa setati temperatura in cuptor pe maxim si sa il lasati sa functioneze fara accesorii, aproximativ 120 minute.
 • Suprafete emailate
  Acestea se curata cu apa calda si detergent de vase, care se aplica cu ajutorul unei lavete moale.
 • Usa cuptorului
  Cand vine vorba de curatarea usii cuptorului, putem spune ca un mare avantaj al acestui model de la Bosch este ca atat usa cat si geamuri din usa sunt demontabile, ceea ce usureaza foarte mult procesul de curatare.
  Geamurile, usa cuptorului si granitura se curata doar cu apa calda, detergent de vase si laveta moale. Este foarte important ca panourile de sticla sa nu fie curatate cu solutii abrazive, deoarece acestea deterioreaza stratul de protectie termica.
 • Lampa cuptorului
  Becul din cuptor este protejat de o aparatoare de sticla, care se mai murdareste din cand in cand, iar pentru curatarea ei va recomandam sa o desfaceti, deoarece astfel o puteti curata mult mai usor, ca si solutie de curatare este indicat sa folositi detergent de vase, impreuna cu apa calda.
  Datorita faptului ca puteti sa va electrocutati este obligatoriu ca de fiecare data cand curatati aparatoarea de sticla sau inlocuiti becul sa deconectati cuptorul de la alimentarea cu energie electrica.

Consumul energetic

Bosch declara acest model de cuptor, in clasa energetica A, cu un consum de:

 • 0.98 kWh/ciclu – Functia traditionala de cuptor
 • 0.82 kWh/ciclu – Functia cu ventilator

Dupa cum se poate observa consumul declarat in functia cu ventilator este mai mic decat cel in functia traditionala, iar din acest motiv va recomandam sa folositi in majoritatea timpului functii cu ventilator.

Sfaturi pentru utilizarea functiei Grill in cuptorul Bosch HBN539E5

 • Pe cat este posibil tineti usa cuptorului închisa.
 • Inainte de a plasa carnea in cuptor, lasati sa functioneze elementul incalzitor Grill pentru 5 minute.
 • Folositi gratarul din dotare pentru asezarea bucatilor de carne. In acest caz este indicat folosirea si a tavii universale ca si tava colectoare de grasimi, care se scurg din carne, tava colectoare se monteaza pe nivelul cel mai de jos, si anume 1.
 • Pe nivelul cel mai de sus (4) este interzis a fi folosite tavi, deoarece acestea se deterioreaza cand sunt supuse la o caldura mare.
 • Pentru o rumenire cat mai uniforma preparatele aflate in cuptor trebuie sa aiba dimensiuni asemanatoare.
 • Daca observati ca elementul incalzitor Grill se conecteaza si se deconecteaza, trebuie sa stiti ca aceasta functionare este perfect normala.

Alimentarea cu energie electrica

Cuptorul electric incorporabil Bosch HBN539E5 are o putere nominala de 2900 W si poate fi alimentat cu o tensiune de 220 – 240 V.
Datorita faptului ca puterea cuptorului nu este foarte mare, face ca acesta sa vina echipat cu un cablu de alimentare, cu stecher cu o lungime totala de 1 metru.
Alimentarea cu energie electrica se poate face de la o priza simpla de 16A, cu conditia ca aceasta sa aiba impamantare.
Cum aparatul este dotat de producator cu un cablu de alimentare, face sa nu mai fie obligatorie conectarea lui de catre o persoana autorizata.

Date tehnice Bosch HBN539E5

 • Culoare: Inox;
 • Inaltime: 595 mm;
 • Latime: 595 mm;
 • Adancime: 548 mm;
 • Volum cuptor: 66 Litri;
 • Controlul temperaturii: mecanic;
 • Tensiune: 220 – 240 V;
 • Putere: 2900 W;
 • Greutate: 33.8 Kg;
 • Cablu alimentare: 100 cm.
8.6 Total Score
Bosch HBN539E5

Daca bugetul pe care il aveti pentru achizitionarea unui cuptor electric incorporabil este de pana la 2000 Lei atunci modelul Bosch HBN539E5 reprezinta o solutie buna.

Design
8.5
Functii cuptor
8.5
Protectie si siguranta
10
Consum energetic
8.5
Raport Pret/Calitate
9
Curatare si intretinere
8
Confort
8
Avantaje
 • Autocuratare catalitica
 • Clasa energetica A
 • Afisaj digital cu control al cuptorului
 • Gatire 3D
 • Incalzire rapida
 • Usa demontabila
Dezavantaje
 • Autocuratare catalitica doar partiala
 • Control mecanic al temperaturii
Add your review
Ne-ar placea sa ne comunici parerea ta.

Lasa un comentariu

Register New Account
Reset Password