AEG BPE742320M – unul dintre cele mai bune cuptoare electrice cu autocuratare pirolitica si senzor de mancare

0
AEG BPE742320M – unul dintre cele mai bune cuptoare electrice cu autocuratare pirolitica si senzor de mancare
9.5 Total Score
 • Functie de incălzire rapida cuptor
 • Senzor de mancare
 • Propunere automata a temperaturii de gatire
 • Programe favorite
 • Retete integrate
 • Reglaj electronic al temperaturii
 • Protectie copii
 • Clasa energetica A+

Daca sunteti in cautarea unui cuptor electric incorporabil cu rezultate excelente la gatit, atunci modelul BPE742320M de la producatorul german de electrocasnice AEG, reprezinta o solutie foarte buna.
Design-ul cuptorului este unul foarte reusit devenind punctul de atractie al bucatariei .
Senzorul de alimente va permite sa gatiti mancarea exact cum doriti dumneavoastra, si anume In Sange, Mediu sau Bine Facut.
Gratie functiei de autocuratare pirolitica se reduce foarte mult timpul pe care trebuie sa il alocati dumneavoastra pentru curatarea cuptorului, ceea ce aveti de facut este doar sa setati functia de
autocuratare, iar la terminarea ciclului, sa curatati cu o laveta cenusa depusa pe partea inferioara a cuptorului.
Performantele excelente de gatire ale cuptorului sunt completate de sistemul de inchidere delicata a usii, care asigura inchiderea ei intr-un mod silentios si lin.

Accesoriile cuptorului AEG BPE742320M

 • Raft de sarma
  Se utilizeaza la frigerea diferitelor tipuri de carne, precum si la plasarea pe el a diferitelor tipuri de forme pentru prajituri.
  Curatarea raftului de sarma se face dupa fiecare utilizare, folosind apa calda si detergent de vase impreuna cu o laveta moale.
 • Tava de gatit
  Aceasta este recomandata pentru prepararea diferitelor tipuri de prajituri sau fursecuri, precum si la prepararea pizzei, daca nu aveti o tava speciala pentru pizza.
 • Tava adanca
  Asa cum ii zice si denumirea, aceasta tava este putin mai adanca ca si tava de gatit, fiind recomandata pentru frigerea carnii sau ca si tava de colectare a grasimii, care se scurge din carnea plasata pe raftul de sarma.
 • Senzor de mancare
  Prepararea carnii in unul dintre urmatoarele moduri: In Sange, Mediu sau Bine Facut este foarte greu de facut, fara un senzor de mancare, deoarece acesta masoara exact temperatura in centrul carnii aflate in cuptor, iar cand aceasta temperatura ajunge la valoarea setata de utilizator, are loc decuplarea functiei de cuptor.
 • Ghidaje telescopice
  Tavile si raftul de sarma se manevreaza mult mai usor gratiei acestor ghidaje telescopice, care permit scoaterea accesoriilor din cuptor intr-un mod destul de usor, evitandu-se astfel posibilele accidente.

accesorii AEG BPE742320M

Panoul de comanda prezent la AEG BPE742320M

Comanda cuptorului se face prin simpla atingere a urmatoarelor simboluri prezente pe panoul de comanda:

Inceput SfarsitInceput / Sfarsit

Aceasta functie permite pornirea si oprirea aparatului din functionare. Pe panoul de comanda, functia Inceput/Sfarsit se gaseste in partea stanga.

Gatire Asistata AEG BPE742320MGatire Asistata

Acest model de cuptor de la AEG este dotat cu un set de retete, care pot fi accesate prin intermediul functiei de Gatire Asistata, astfel utillizatorul trebuie doar sa selecteze categoria, mancarea si reteta specifica.
Tot prin intermediul acestui buton se poate aprinde sau stinge lumina din cuptor, pentru a face acest lucru trebuie doar sa tineti apasat butonul timp de 3 secunde.

functie favorita AEG BPE742320MFunctii Favorite

Daca aveti programe de cuptor favorite sau pe care le folositi mai des, puteti sa le salvati in categoria Favorite, iar acesarea lor se face foarte usor, ramanand setarile facute de dumneavoastra.

Temperatura in cuptor AEG BPE742320MTemperatura in cuptor

Setarea temperaturii in cuptor, precum si afisarea temperaturii curente, se face prin apasarea acestui simbol, de asemenea la unele functii de cuptor este posibila activarea functiei de Incalzire Rapida, iar acest lucru se face prin tinerea apasata a simbolului timp de 3 secunde.

Tasta Jos AEG BPE742320MTasta Jos

Deplasarile in jos in meniul de comanda al cuptorului este realizata prin apasarea simbolului in forma de V.

Tasta Sus AEG BPE742320MTasta Sus

Deplasarea in cadrul meniului in partea superioara se face prin atingerea simbolului sub forma unui V intors.

functie ok AEG BPE742320MTasta OK

Setarea si modificarea parametrilor de functionare a cuptorului nu se face in mod automat, ci trebuie confirmata orice modificare doriti sa faceti, iar acest lucru se face prin simpla atingere a simbolului OK.

Tasta Inapoi AEG BPE742320MTasta Inapoi

Deplasarea in meniul anterior se face doar prin atingerea acestei taste, care daca este atinsa pentru un timp de 3 secunde atunci pe afisajul cuptorului apare meniul principal.

Timp si Functii Suplimentare AEG BPE742320MTimp si Functii Suplimentare

Dupa ce s-a efectuat setarea unei functii de cuptor, prin apasarea acestui simbol, se pot seta diverse functii suplimentare, precum: Cronometrul, Blocare copii, Favorite, etc.

Cronometru AEG BPE742320MCronometru

Denumirea functiei este foarte sugestiva, si anume contine setarea timpului de functionare a cuptorului.

panoul de comanda AEG BPE742320M

Afisajul cuptorului AEG BPE742320M

Acesta are 3 sectiuni principale, prin intermediul carora este afisata starea cuptorului si diferite setari facute de utilizator:

 • Functia de gatire
  In partea din stanga a afisajului, apare functia de cuptor aleasa de dumneavoastra.
 • Ora
  In sectiunea centrala a afisajului este afisata ora curenta, iar sub aceasta apare durata functiei setate sau ora la care se termina aceasta.
 • Indicator de incalzire
  Datele despre temperatura din cuptor sunt afisate in sectiunea din dreapta afisajului, si anume este afisat ca procesul de incalzire al cuptorului este activ, iar sub acesta apare valoarea setata a temperaturii.

Functiile de gatire AEG BPE742320M

aer cald AEG BPE742320MAer Cald

Aceasta functie este printre cele mai folosite, deoarece permite coacerea simultan pe trei niveluri. Daca, de exemplu, coaceti prajiturele sau fursecuri atunci puteti face acest lucru pe 3 niveluri, ceea ce reduce consumul de energie electrica, precum si timpul necesar coacerii acestor preparate.
Daca reteta dupa care efectuati coacerea in aceasta functie se refera la functia Incalzire Sus + Jos, atunci trebuie sa reduceti temperatura setata cu aproximativ 20 °C.

pizza AEG BPE742320MPizza

Functia pizza a fost conceputa special pentru a avea cele mai bune rezultate in coacerea diferitelor tipuri de pizza.
Chiar daca aceasta functie a fost conceputa special pentru a coace pizza, ea poate fi folosita pentru prepararea oricarui tip de mancare care necesita o baza crocanta si o rumenire mai pronuntata in partea superioara.

incalzire sus jos AEG BPE742320MIncalzire Sus + Jos

Poarta denumirea si de functie traditionala si este recomandata pentru coacerea diverselor tipuri de mancare, pe un singur nivel.

preparate congelate AEG BPE742320MPreparate Congelate

In ultimul timp din ce in ce mai multa lume prefera mancarea semipreparate, iar pentru a coace aceasta mancare, producatorul german AEG a dezvoltat aceasta functie, astfel incat veti avea cele mai bune rezultate cand gatiti produse congelate.

grill AEG BPE742320MGrill

Functia Grill este utilizata pentru frigerea diferitelor tipuri de carne sau pentru a praji paine.

gatire intensiva AEG BPE742320MGatire Intensiva

Cand aveti de prajit o cantitate mai mare de carne atunci aceasta este functia pe care trebuie sa o utilizati. Este recomandat ca pe nivelul 1 din cuptor sa plasati tava de colectare, in care sa adaugati un pic de apa, pentru a evita ca grasimea care curge din carne sa se arda.

incalzire inferioara AEG BPE742320MIncalzire Inferioara

Aceasta functie dezvolta o putere destul de mica, iar din aceasta cauza se foloseste doar pentru conservarea alimentelor.

Aer Cald (Umed) AEG BPE742320MAer Cald (Umed)

Aceasta functie de cuptor este special facuta pentru a reduce consumul de energie electrica pe baza unor algoritmi de functionare a cuptorului, de asemenea dupa 30 de secunde de activare a functiei Aer Cald (Umed) are loc si stingerea becului halogen.

Acestea sunt principalele functii de gatire a cuptorului, pentru celelalte functii va recomandam sa studiati manualul de utilizare.

Cand este activata o functie de cuptor pe afisajul digital apare o bara indicatoare, aceasta reprezentand temperatura in cuptor care este in crestere, iar cand valoarea presetata este atinsa se emite un semnal acustic, iar indicatorul de incalzire dispare de pe afisajul digital.

La terminarea unei functii de cuptor, prezenta caldurii in cuptor este afisata prin intermediul indicatorului de caldura reziduala, aceasta caldura va ajuta sa mentineti alimentele calde.

Sisteme de siguranta

 • Protectie copii
  Activarea acestei functii de siguranta blocheaza pornirea aparatului intr-un mod accidental, si anume cand este activat copiii pot apasa pe orice buton, ca nu se va activa cuptorul.
 • Functie Blocare
  Cand se activeaza aceasta functie, nu se mai poate modifica functia de gatit, fara dezactivarea initiala ai sistemului de siguranta.
 • Oprire automata
  Daca in decursul unei anumite perioade de timp nu modificati setarile cuptorului atunci acesta se va inchide in mod automat, de exemplu, daca setati temperatura in cuptor de 250 °C si timp de 90 de minute nu modificati setarile, atunci cuptorul va comanda in mod automat inchiderea lui.
 • Protectie la supraincalzire
  Daca temperatura in cuptor creste peste valori normale, se va decupla alimentarea cu energie electrica a elementilor incalzitori, aceasta va reveni cand temperatura in cuptor are din nou valori normale.
 • Ventilator de racire
  Asigura o racire a componentelor cuptorului, precum si a suprafetelor cuptorului. Functionarea ventilatorului are loc chiar si cand functiile de cuptor sunt dezactivate, pana in momentul cand acesta se raceste.

Afisajul digital are optiunea de a regla luminozitatea prin selectarea unui mod de luminozitate (noapte sau zi), daca selectati modul Luminozitate Noapte are loc o scadere a luminozitatii in intervalul ora 10 PM – 06 AM.

Curatarea cuptorului

Cuptorul AEG BPE742320M este dotat cu un sistem de autocuratare pirolitica, ceea ce face ca procesul de curatare a peretilor cuptorului sa fie foarte usor de facut, in functie de gradul de murdarie puteti face urmatoarele setari:

 • Autocuratare pirolitica usoara
  Are o durata de doar 60 de minute si se recomanda a fi efectuata cand gradul de murdarie al cuptorului este redus.
 • Autocuratare pirolitica normala
  Ca si durata de timp are 90 de minute si se utilzieaza cand cuptorul este murdar, intr-un mod normal.
 • Autocuratare pirolitica intensa
  Cand peretii cuptorului sunt foarte murdari atunci se foloseste aceasta functie, care dureaza 180 de minute.

Procesul de autocuratare pirolitica se face fara accesorii in cuptor.
Inceperea procesului de autocuratare pirolitica face ca usa cuptorului sa se blocheze, iar becul care lumineaza interiorul se stinge.
Cat timp este activa functia de autocuratare pirolitica, se poate observa ca ventilatorul de racire va functiona la turatie maxima, ceea ce inseamna ca aparatul va fi mai zgomotos, ca si cand sunt active alte functii de cuptor.

Usa cuptorului ramane blocata cat timp temperatura in cuptor ramane peste 350 °C.
Datorita faptului ca usa cuptorului este demontabila, face ca curatarea ei sa se faca foarte usor cu ajutorul unei lavete moale, apa calda si detergent de vase.
Panourile de stica din usa pot fi si ele scoase pentru a facilita o curatare mai usoara.

Suporturile pentru raft sunt demontabile, ceea ce face ca procesul de curatare a lor sa fie usor de facut.

Consumul energetic

Clasa energetica in care se incadreaza acest model de la AEG este A+, ceea ce inseamna un consum redus de energie cand gatiti produsele favorite.

Ca si consum de energie valorile declarate de producator sunt:

 • 1.09 kWh / ciclu – in functia traditionala, in care functioneaza elementul incalzitor superior si cel inferior.
 • 0.69 kWh / ciclu – functia cu ventilator este mult mai eficienta energetic decat cea traditionala, iar din acest motiv va recomandam sa folositi cat mai des aceasta functie.

Utilizarea senzorului de alimente

Senzorul de alimente are rolul de a masura temperatura din interiorul produsului aflat la gatit, iar cand aceasta ajunge la valoarea setata se decupleaza in mod automat functia de cuptor.
Senzorul de alimente nu poate fi folosit in cazul preparatelor lichide, ci doar celor solide.
Pentru a nu intrerupe procesul de gatire este obligatoriu ca senzorul de mancare sa ramana introdus in preparat si in priza, unde se conecteaza pe tot parcusul acestui proces.

Varful senzorului se introduce intotdeauna in partea de carne cea mai groasa, asigurandu-se astfel o coacere uniforma in tot preparatul.
De exemplu, in cazul in care preparati Friptura de vita aveti urmatoarele optiuni de setare a temperaturii:

 • In Sange – 45 °C
 • Mediu Facut – 60 °C
 • Bine Facut – 70 °C

Daca preparati pui, curcan sau rata atunci aveti urmatoarele optiuni de setare a temperaturii:

 • Mai Putin Facut – 80 °C
 • Mediu Facut – 83 °C
 • Mai Mult Facut – 86 °C

Inlocuirea becurilor din cuptor

Cuptorul este dotat cu doua becuri care pot fi inlocuite cu usurinta, in cazul in care se strica. Cand curatati capacul de protectie al becului sau cand inlocuiti becul este foarte important sa decuplati alimentarea cuptorului, deoarece exista riscul de electrocutare.
De asemenea procesul de inlocuire a becurilor se efectueaza cand cavitatea cuptorului este rece.

 • Becul de sus – pentru inlocuirea lui se demonteaza capacul de sticla si se scoate afara becul defect. Este foarte important ca becul defect sa fie inlocuit de un bec cu aceleasi caracteristici tehnice, de exemplu, sa reziste la o temperatura de 300 °C.
 • Becul lateral – cand doriti sa inlocuiti becul lateral, trebuie ca prima data sa scoateti raftul din stanga.

Dupa eliminarea raftului utilizati o unealta subtire (o lingurita e foarte buna) care sa va permita sa indepartati capacul protector, dupa care scoateti becul defect si inlocuiti-l cu unul nou.

Cablu de conectare

Datorita faptului ca puterea maxima a cuptorului este de doar 3500 W, face ca acesta sa fie echipat de producator cu un cablu de alimentare cu lungimea de 1.5 metri, iar stecherul este de tipul Schuko.
Din motive de siguranta este necesar ca priza pe care este conectat cuptorul sa fie cu impamantare.

Volumul cuptorului

Cuptorul are un volum total de 71 Litri, ceea ce il face ideal si pentru gatirea produselor mai voluminoase, de exemplu, veti putea gati fara probleme un curcan.

Datele tehnice ale cuptroului AEG BPE742320M

Inaltime: 594 mm
Latime: 595 mm
Adancime: 567
Culoare: Inox antiamprenta
Tensiune: 230 V
Siguranta: 16 A
Greutate: 37 Kg
Clasa energetica: A+
Putere maxima: 3500 W

9.5 Total Score
AEG BPE742320M

AEG BPE742320M este un cuptor cu care nu veti da gres cand pregatiti mancarea pentru familia dumneavoastra. Senzorul de mancare si programele automate in functie de greutate va vor permite sa frigeti carnea exact cum doriti dumneavoastra.

Design
9.5
Functii cuptor
9
Protectie si siguranta
10
Consum energetic
9
Raport Pret/Calitate
10
Curatare si intretinere
10
Confort
9
Avantaje
 • Functie de incălzire rapida cuptor
 • Senzor de mancare
 • Propunere automata a temperaturii de gatire
 • Programe favorite
 • Retete integrate
 • Reglaj electronic al temperaturii
 • Protectie copii
 • Clasa energetica A+
Dezavantaje
 • Lipsa functie gatire cu aburi
Add your review
Ne-ar placea sa ne comunici parerea ta.

Lasa un comentariu

Register New Account
Reset Password